Zdravé hubnutí – někteří lidé se v touze zhubnout za každou cenu nesmyslně vyhýbají mnoha výživným potravinám, neboť se z určitých pramenů dozvěděli, že obsahují příliš mnoho sacharidů, a ty přece přispívají k ukládání tuku. To je však mýtus. Ukládání tuku souvisí s mnoha faktory, především s nedostatkem pohybu a skladbou potravy v extrémních podobách. Vyhýbat se ovoci, protože je sladké, je rozhodně nesmyslné. Platí to i o banánech. Sacharidy sice obsahují, ale kromě toho i vlákninu, rezistentní (nestravitelné) škroby a mnoho výživných látek, především velmi cenného magnézia, které ve stravě častokrát schází. Vynikající chuť – možná jste zaslechli staletími ověřenou pravdu, že dary přírody v podobě plodů jsou zpravidla tou největší devizou. Lákají nás nejen tím, co o nich víme, že obsahují cenné látky, ale také výborně chutnají. Stačí si vybavit čerstvé jahody, meruňky, třešně, broskve, a máte jasnou představu o tom, jak jsou výborné. To samé platí přece i o banánech. Nebo snad ne? Energetický zdroj – sacharidy dodají energii, ale ovoce nejsou bonbóny, které uvolní glukózu do krve příliš rychle, čímž se přetěžuje slinivka, aby vyplavila dostatek inzulínu. Po rychlém nárůstu glykémie pak nastává prudký útlum a tyto extrémní výkyvy přispívají k psychické nepohodě a k pozdějšímu rozvoji diabetu. U banánů však nic takového nenastává, obsahují škroby, které uvolňují sacharidy postupně. Škroby způsobí, že máme pocit zasycení delší dobu a cítíme se báječně. Zároveň tím tělu dodáme dostatek živin v podobě antioxidantů, minerálů a vitamínů. Antistres – často vyslovované slovo zvláště v současné době, kdy stres a adrenalin civilizací doslova mává. Abychom mu dokázali čelit a předcházeli mu, dejte si každý den jeden výživný plod banánovníku a pocítíte změnu sami na sobě. Tyto vlastnosti mají banány díky značnému množství tryptofanu a hořčíku, což jsou dva hlavní mechanismy pro udržení dobré nálady.